Minder oordelen en meer begrip. Zo bereik je kwetsbare gezinnen beter en verlaagt de drempel naar hulpverlening. Meer: ‘Ik zie dat het niet goed met je gaat, hoe kan ik helpen?’, dan: ‘We hebben je in de gaten, waag het niet nog eens’.Dat is de inzet van ‘t Friese Collectief tegen Kindermishandeling.

Minder oordelen en meer begrip

Het Collectief tegen Kindermishandeling in Leeuwarden/Weststellingwerf zette in verschillende wijken leerwerkgemeenschappen van professionals op die werken met kinderen. Het idee is dat hulpverleners meer voor elkaar krijgen als ze solidair zijn met kwetsbare ouders. Meer: ik zie dat het niet goed met je gaat, hoe kan ik je helpen? Dan: we hebben je in de gaten, waag het niet nog eens.

Kwetsbare ouders worden sterker als ze ‘buffers’ hebben. Dat zijn bijvoorbeeld: de dingen die wel goed gingen, vrienden of familie die een handje reiken, het vermogen om te reflecteren op het opvoeden van hun kinderen. De Friese aanpak is gericht op het versterken van die buffers.

In het land is er veel belangstelling voor.  De handleiding die projectleider Lienja van Eijkern plaatste op LinkedIn werd binnen een week drieduizend keer bekeken.

Klik hier voor de reportage & handleiding.